Szavaink üzenetei, Szimbólumterápia

A képzelet és képesség kapcsolata

A mai rohanó világban egyre kevésbé gondolunk bele szavaink és kifejezéseink értelmébe és mélységébe, holott a megoldásaink kulcsát gyakran itt is megtalálhatjuk.

Belegondoltunk-e már abba, hogy mit jelent a képesség fogalma? Hogyan válhatunk képessé egy kihívás megoldására?

Tapasztalatom szerint a képesség mindenkiben megtalálható, csak nem mindig hívjuk azt elő. Olykor egy nehézség vagy kihívás megoldásába annyira belemélyedünk, hogy teljesen lefoglalja energiánkat. Ezen gondolkodunk és pörgünk körbe-körbe. Ha aggódunk, szorongunk, csak erőnk fele marad aktívan mozgósítható: energiánk kevés, mert lelkünk fél elemét lefoglalja a félelem érzése. Ha a helyzet sokáig fennáll, könnyen elfelejtjük az eredeti célunkat, és már nem vesszük észre a kiutat, nem látunk ki belőle- így aztán kilátástalanná válik a helyzet.

TIPP1- töltekezz! Ilyenkor érdemes kicsit hátralépned, mással lekötnöd a figyelmedet. Javaslom sportolj vagy végezz fizikai tevékenységet (pl. fuss, jógázz), de más hobbid is alkalmas lehet (pl. főzz, kreatívkodj)- a lényeg, hogy olyan tevékenység legyen, amely érdekel Téged, és képes lekötni a figyelmedet. Ezáltal töltekezel és egyensúlyba kerülsz.

A kilátás elveszítésével pláne képtelenné válunk a helyzet megértésére és a továbblépésre. A megoldáshoz képtelenségünket képességre kell változtatnunk- használjuk tehát bátran a képzeletünket! A kép, az elképzelés a képesség kulcsa.

TIPP2- alkoss képet! Hozd magad nyugodt, ellazult állapotba (pl. relaxáció, zene, mozgás, jóga vagy előző tipp), majd hívj egy képet jelenlegi helyzetedről, a konkrét problémádról vagy a vágyott állapotról (instrukcióhoz javaslatot ITT találsz)! Tedd fel magadnak a kérdést: mit változtatnék ezen a képen, hogy jobb legyen? Változtasd meg!*

A belső képeink kapcsolatot képeznek belső énünkkel, hidat jelentenek a tudatos és a tudattalan tartalmak között. Segítik a tudatosítást és magukban foglalják ennek pszichés energiáját. A képesség tehát valójában önmagunkkal való kapcsolatteremtés, aktív lelki folyamat, mely során mozgósítjuk és összpontosítjuk (koncentráljuk, fókuszáljuk) belső erőforrásainkat. Gondoljunk csak bele, egy kép mennyi mindent sűrít magában- érzést és gondolatot, vágyat, félelmet, színt, formát, távolságot…  Ez az erő az, amellyel szó szerint képessé válunk a kihívásaink megoldására.

TIPP3- jelenítsd meg! Az előző gyakorlathoz hasonlóan hozd magad ellazult állapotba (pl. relaxáció, zene, mozgás, jóga vagy legelső tipp), majd hívj egy képet a vágyott, pozitív állapotról (instrukcióhoz javaslatot ITT találsz). Jelenítsd meg ezt a képet- rajzold vagy fesd le, esetleg keress a neten ehhez illő képet, vagy írd le. Tedd ki, és meríts belőle erőt, motivációt! Emlékezz- a kép Benned van, tehát képes vagy rá.

 

 *Ha nem jelenik meg kép, vagy elsőre nem tudod mit változtatnál, az is rendben van. Olykor szükséges néhány alkalom, hogy beinduljon a képi-szimbolikus gondolkodás.

 

További kérdés esetén vagy személyes kapcsolatfelvétel érdekében a honlapon megadott elérhetőségeken vagyok elérhető. Örömmel válaszolok bármilyen felmerülő kérdésre vagy segítségkérésre!